Nieuws

Fursa Mathare Centre

In sloppenwijk Mathare, Nairobi is de plaatselijke kleuterschool ingestort nadat een groot rotsblok van de naastgelegen klif naar beneden viel. Gelukkig vielen er geen slachtoffers, omdat het midden in de nacht gebeurde. Wel  was de schrik groot.

We hebben nu het besluit genomen om de school op een veilige plaats te herbouwen en er tegelijkertijd een sportzaal van te maken, zodat er ook in de weekenden en na schooltijd gebruik van kan worden gemaakt. In 2023 hopen wij het Fursa Mathare Centre te kunnen openen.

De eerste stappen zijn gezet met de aankoop van de benodigde grond.

 

Groentetuin 2022

Dankzij onze trouwe partners en sponsors ligt er nu naast het Fursa Centre een groentetuin met een grote kas. De eerste oogst tomaten en paprika's is verkocht en de opbrengst komt uiteraard ten goede aan het Fursa Centre.

 

Voedselhulp

De wereldwijde corona-pandemie laat ook in Kenia haar sporen achter. De economie wordt hard geraakt, onder andere door het wegvallen van het toerisme. De voedselprijzen stijgen en mensen verliezen hun baan. Steeds vaker verschenen mensen aan de deur van het Fursa Centre op zoek naar voedsel. Dankzij de hulp van gulle donateurs konden wij de helpende hand bieden door het uitdelen van meel, rijst en olie.

 

Zonnepaneel

Zon gegarandeerd in Kenia. Daarom is het zonnepaneel op het dak van Fursa Centre nu al een succes en kunnen zowel de zaal als de beheerderswoning van stroom voorzien worden..

 

Badminton

Onder de bezielende leiding van coach Sanne is de badminton-afdeling snel groeiende. Steeds meer kinderen weten de weg te vinden naar het Fursa Centre en ook het niveau van de spelers gaat omhoog.

 

Nieuwe bestuursleden

Het bestuur van Fursa Centre is uitgebreid met een drietal bestuursleden. Zij brengen de nodige expertise mee voor de nieuwe groentetuin die wij momenteel aan het aanleggen zijn.

 

World AIDS Day 1-12-2019

Fursa besteedde aandacht aan World AIDS Day. De dag begon met een tocht door de wijk Kiganjo, daarna volgden toespraken en kregen de jongeren voorlichting. De dag werd op sportieve wijze afgesloten met een voetbalwedstrijd tussen de teams van Shade, Oasis en Fursa Centre.

 

AFC'34 helpt Fursa aan shirts 1-12-2019

In navolging van Alkmaarsche Boys heeft ook AFC'34 voetbalshirts gedoneerd aan Fursa. Kijk dan ook niet raar op als er binnenkort op de Keniaanse vlaktes in Thika een derby plaatsvindt tussen met Alkmaarse shirts uitgeruste teams plaatsvindt. Naast karate en badminton kunnen we nu ook voetbal aan de vaste activiteiten in en rond het Fursa Centre toevoegen.

 

 

Zilver de Zeehond steunt Fursa

Zilver de Zeehond is een kleurrijk kinderboekje voor peuters en kleuters. Het boekje is uitgevoerd op mooi stevig glimmend papier en heeft een harde kaft. Na het succes van deel 1 zijn er maar liefst 3 nieuwe delen uitgebracht.
Het boekje is voor 6,99 euro verkrijgbaar bij Fursa: info@fursa.nl of in de Funakoshi kantine. Met je aankoop steun je tevens Stichting Fursa.
Schrijfster Renate Huibers is de moeder van Denise v.d. Berg, getalenteerd en enthousiast karateka bij Karate Funakoshi.

 

Sportklaskleding PCC naar Kenia 22-9-2019

PCC Heiloo en PCC Bergen leverden hun overtollige en gevonden sportkleding in bij Stichting Fursa. De kleding komt vooral goed van pas bij sportieve activiteiten in het centrum als badminton. Lekker bewegen in een korte broek en polo-shirt, dat maakt sporten nog veel leuker.

 

Voetbalshirts voor Fursa Centre 22-9-2019

Van voetbalvereniging Alkmaarsche Boys ontvingen we een heleboel prachtige shirts en trainingspakken. De eerste lading is inmiddels in Kenia gearriveerd en de kinderen zijn er geweldig blij mee. Een wedstrijd tegen Shade Childrens Foundation staat al op de agenda.

World Cleanup Day 21-9-2019

World Cleanup Day ging ook in Kenia niet onopgemerkt voorbij. Fursa Centre en Shade Children Foundation gingen aan de slag om de wijk Kiganjo een flinke schoonmaakbeurt te geven. Met steun van de Rotary Club Thika, Kenya Safari Adventures en het Rode Kruis Thika werden handschoenen, zakken, bezems, etc. aangeschaft en trok een groep van bijna 100 kinderen en vrijwilligers langs de straten. De tocht eindigde in het Fursa Centre waar voor de deelnemers een glas limonade en een versnapering klaar stonden. Ook konden zij genieten van een karate demonstratie en een aantal toespraken.

Sponsorloop Reflector 9-5-2019

Basisschool de Reflector uit Heerhugowaard hield een sponsorloop voor Fursa. De kinderen kregen karateles. In de klassen werd vooraf een presentatie gegeven over Kenia en het werk dat Fursa doet. Hierdoor was iedereen goed op de hoogte waar het opgehaalde geld voor bestemd is. De sponsorloop bracht uiteindelijk 2700 euro op!

1ste Fursa Karate Cup 4-5-2019

80 deelnemers van 7 verschillende clubs namen deel aan de 1ste Fursa Karate Cup. Ze zorgden voor een fantastische sfeer. De punten van zowel kata als kumite werden opgeteld. Daaruit bleek dat het team van Fursa Centre had gewonnen. De Cup bleef daarmee in Kiganjo.

Fursa clubtoernooi 28-4-2019

Voor de tweede keer werd een Fursa clubtoernooi gehouden. Alleen de kinderen die trainen in het Fursa Centre konden meedoen aan dit toernooi. Allen kwamen uit op de onderdelen kata en kumite en deden hun uiterste best een medaille te veroveren.

Het evenement werd gesponsord door Noortje en Dimitri vanwege hun trouwdag. Hierdoor was er voor alle deelnemers limonade en wat lekkers.

Kata stage Fursa Centre 27-4-2019

Sommige deelnemers hadden meer dan 200 km gereisd. Ze kwamen voor de kata training o.l.v. Johan Doesburg. Gedurende bijna 3 uur werden alle details van de kata Enpi doorgenomen met de enthousiaste karateka's.

Voorjaarsmarkt Meerstate 6-4-2019

Wij waren aanwezig op de voorjaarsmarkt in Meerstate, Heemskerk. Altijd gezellig daar en een gastvrije ontvangst. Ook de belangstelling van de bezoekers was overweldigend. We kunnen terugblikken op een zeer geslaagde dag.

Jubileum Stichting KOOK 3-3-2019

Stichting KOOK vierde haar 50-jarig jubileum en Fursa. Mede dankzij een royale bijdrage van deze Kringloopwinkel is het Fursa Centre Kenya tot stand gekomen.

Wij danken KOOK dan ook en hopen dat zij nog vele jaren hun fantastische werk voort zullen zetten.

Schoolboeken voor Fursa 28-1-2019

Veel gezinnen zich geen schoolboeken kunnen veroorloven. Daarom hebben we de boeken voor het schooljaar 2019 aangeschaft. Deze liggen nu in de bibliotheek. In het weekend kunnen ze gebruikt worden om huiswerk te maken.

Fursa Clubtoernooi 27-1-2019

Voor de kinderen van Fursa werd er een clubtoernooi gehouden in het Fursa Centre. Dankzij het bezoek van Aida uit Nederland werd het een extra gezellige dag met chips en limonade voor alle deelnemers.

Willem Alexander school 23-11-2018

De Willem Alexander school ontving een herinnering aan de opening van het Fursa Centre. De school leverde een grote bijdrage aan het gebouw door het organiseren van een sponsorloop. Directeur Johan ontving de fotolijst uit handen van Germaine.

Opening Fursa Centre 27-10-2018

Onder grote belangstelling opende het Fursa Centre officieel haar deuren. Drie cameraploegen zorgden voor live televisie.

Kinderen en volwassenen kunnen vanaf nu dagelijks terecht om te sporten of te lezen. Een grote stap voorwaarts voor Fursa en de hele wijk Kiganjo.

Hortus Alkmaar 14-10-2018

Een stralende nazomerse dag maakte van ons verblijf op de gezellige Hortus in Alkmaar een feest. Mede door het mooie weer aan publiek geen gebrek. We hadden dan ook handen en voeten nodig om de vele belangstellenden van informatie over Fursa te voorzien.

Herfstmarkt Rudolf Steinerschool 13-10-2018

We waren aanwezig tijdens de herfstmarkt van de Rudolf Steinerschool. We werden enthousiast ontvangen. Leerlingen, ouders en onderwijzers kregen een goed beeld stichting Fursa.

Veel ouders kochten voor hun kind een cadeautje en hielpen daarmee de kinderen van Fursa.

PCC Heiloo 20-9-2018

De leerlingen van de sportklassen van het PCC Heiloo doneerden hun sportkleding voor de kinderen van Fursa. Dankzij deze actie hebben we nu voor alle grotere jongens en meisjes een prachtige team-outfit.

ReadtoGrow

Van de ReadtoGrow stichting kregen wij 134 boeken voor onze bibliotheek in het Fursa Centre. Heel hartelijk bedankt daarvoor. In oktober gaan ze mee naar Kenia.

Meer informatie over ReadtoGrow kun je vinden op www.readtogrow.eu.

Willem Alexanderschool 17-7-2018

De Willem Alexanderschool uit Bergen organiseerde een themaweek. Verschillende landen en speciaal Kenia stonden centraal. De kinderen werden enthousiast gemaakt door karatelessen op school en een presentatie in de klassen. Daarna volgden een sponsorloop en een spetterend eindfeest. De hele week leverde een bedrag op van 7289 euro. Een flink deel daarvan kan op het conto van Bastiaan uit groep 1/2 worden geschreven. Hij haalde maar liefst 1400 euro op met een door hemzelf georganiseerd yard-sale. In één woord geweldig!

Bowlen 17-7-2018

De karatekids sloten het karatejaar af met een gezellig avondje bowlen. De Waerd Bowling was zo enthousiast dat er een gulle donatie voor Stichting Fursa was.

Fietsen voor Fursa 15-7-2018

Een groep Funakoshi-leden stapte op de racefiets om kennis te maken met het baanwielrennen in het Alkmaarse sportpaleis. Gedurende twee uur kregen zij les in de kneepjes van het sprinten Dit leverde snelheden van boven de 50 km per uur op.

Na afloop was er een gezellige barbecue bij Ella en Merijn thuis. De volledige opbrengst van deze middag ging naar Stichting Fursa.

Rommelmarkten

Het is de tijd van de rommelmarkten. De afgelopen weken waren we aanwezig in Schokkerhof en Hargewaard in Alkmaar. Daarnaast stonden we op de grote kofferbakmarkt in Schoorl. Op 14 en 15 juli kun je ons vinden bij de Funakoshi bandexamens. 17 juli zijn we op het eindfeest van de Willem Alexanderschool in Bergen.

Nieuwe schooluniformen

De Fursa kinderen waren blij met hun nieuwe schooluniformen en de nieuwe schoenen. Kleding en schoenen bestel je in Kenia bij de kleermaker of schoenmaker, die neemt je maten op en een dag later is de bestelling klaar. De prijs voor een schooluniform en een paar schoenen is samen ongeveer 20 euro.

Fursa Centre in gebruik genomen

In mei opende het Fursa Centre Kenya voor het eerst haar deuren. Voorlopig alleen in het weekend, omdat er nog geen electriciteit is waardoor ook 's avond activiteiten plaats kunnen vinden.

In het Fursa Centre kan gesport worden. Ook is een kleine bibliotheek aanwezig. Stap voor stap zullen we de activiteiten de komende tijd uitbreiden.

Post uit Nederland

De Fursa kinderen ontvingen post uit Nederland. Leerlingen van de Willem-Alexander school uit Bergen hadden tekeningen, foto's en brieven meegegeven naar Kenia. Alles werd uitvoerig bekeken en gelezen. Ze krijgen immers niet elke dag post uit zo'n ver land.

Sponsorloop De Wijde Veert 22-3-2018

Basisschool De Wijde Veert organiseerde een sponsorloop voor Fursa. Met de loop werd een drie weken durend Afrika project afgesloten. Een project waarin de kinderen Afrika leerden kennen door verschillende workshops. Ook Stichting Fursa kwam langs met karatelessen en een presentatie over de activiteiten van Fursa in Kenia. Met het project werd het fantastische bedrag van 7695 euro opgehaald, waarmee we weer een heel stuk verder kunnen met de bouw van het Fursa Centre en we het aantal schoolgaande kinderen kunnen uitbreiden. Dankjewel kinderen en onderwijzers van de Wijde Veert!

Kunstroute Huiswaard 20-10-2017

Loura Doesburg was namens Fursa aanwezig tijdens de driedaagse kunstroute door de wijk Huiswaard. Tussen schilders en beeldhouwers uit de wijk verkocht zij Keniaanse kunst voor de stichting. Het was hartverwarmend hoe veel bezoekers met de aankoop van een sleutelhanger, ketting of beeldje ons werk in Kenia ondersteunen. Bovendien hebben we weer nieuwe ideeën opgedaan en contacten gelegd, waardoor we in het voorjaar weer op andere markten te vinden zijn.

Shine with Denise 30-9-2017

Denise Sobers organiseerde een feest in Heiloo voor Fursa. Een avond vol dans en stralende mensen bracht een bedrag op van 200 euro! Asante sana (mashi danki) Denise!

Raften voor Fursa 30-9-2017

De junioren van Funakoshi gingen een ochtend brandingraften. Met ware heldenmoed werden de golven getrotseerd. Teamwork bleek het toverwoord om de boot op de juiste koers te houden. Deze sportieve ochtend werd mogelijk gemaakt door De Jongens Uit Schoorl. Het leverde naast een hoop plezier 150 euro op voor Stichting Fursa.

Spirituele middag 10-9-2017

Het Witte kerkje in Oudorp vormde het decor voor een spirituele middag. Georganiseerd door Wilma Wegert en Marry Ronde en muzikaal begeleid door Lisa Truong en Annemarie Libbers werd het een middag vol liefde en inspiratie.
De middag bracht maar liefst 827,55 euro voor Fursa op! Marry en Wilma, bedankt voor deze geweldige steun in de rug!

Fursa Golf Clinic 8-7-2017

Golfbaan Spierdijk, GolfQ en Jeroen Kramer organiseerden een geslaagde clinic. Deze leverde 250 euro op voor Stichting Fursa. We begonnen met een korte introductie van golfpro Timo van Geest (zeg nooit stick tegen een club!). Daarna was het tijd om gewapend met een emmertje ballen naar de driving range te gaan. In het begin werd vooral lucht en grond geraakt. Na aanwijzingen van Timo en Jeroen vlogen de ballen indrukwekkend ver door de lucht. De juiste richting was helaas nog ver te zoeken. Dat komt waarschijnlijk in les twee. Vervolgens ging het naar de green voor het precisie werk. Een balletje in de hole proberen te krijgen. Dat bleek voor de meeste deelnemers nog een hele opgave. Zelfs van een meter afstand ging het mis. De clinic werd afgesloten op het gezellige terras van de golfbaan.

Fursa Kenia Tour 17-6-2017

Met 13 deelnemers en 12 fietsen het IJsselmeer rond. Een afstand van 250 kilometer waarbij hardgelopen of gefietst wordt. Kim, Jolanda, Melvin, Niels, Siedse, Edwin, Merijn, Bob, Roy, Erick, Jeroen, Jordy en Johnny vertrokken zaterdagochtend om 10.00 uur vanaf de Slochterwaard in Alkmaar. Via Enkhuizen, Lelystad en de Afsluitdijk keerden ze 21,5 uur later terug in Alkmaar. Een fantastische teamprestatie die meer dan 2300 euro opbracht. 

Dank ook aan de sponsors Reus Reclame, Radiatorenhal, Dapco en De Jongens uit Schoorl, die deze tocht mede mogelijk maakten.

Reacties zijn gesloten.